Mededelingen Korps Rijdende Artillerie: Elnt (R) ir J.G.P.A. (Jan) van den Donk overleden

Mededelingen Korps Rijdende Artillerie

Elnt (R) ir J.G.P.A. (Jan) van den Donk overleden, 08-08-2018

NAARDEN - Op 8 augustus 2018 is te Naarden op 73 jarige leeftijd overleden Ir. J.G.P.A. (Jan) van den Donk, reserve eerste luitenant der Rijdende Artillerie.

Jan kwam als dienstplichtig militair op in de legerplaats Ossendrecht, lichting 65-6, en werd vervolgens op de SROA te Breda opgeleid als voorwaartse waarnemer. Daarna werd hij geplaatst bij de Stafbatterij van 11Afdra in Schaarsbergen, even later in de functie van LSO. In die tijd werden o.a. luchtwaarnemers getraind op het ASK door een detachement van de A-batterij van 11Afdra. Elke keer werd er een week geschoten met 2 stukken 25-ponders. Jan fungeerde als LSO tussen deze schietsectie en de GLV (Groep Lichte Vliegtuigen) van de KLu, die op de nabije basis Deelen een vliegstrip hadden. Als het even kon ging Jan mee de lucht in. In de zomer van 1967 liep hij met een detachement Rijders de Nijmeegse Vierdaagse en haalde zijn kruisje.

Na de diensttijd ging Jan bedrijfskunde studeren aan de TU in Eindhoven. Hij trouwde met Louise en studeerde af in 1974 als Bedrijfskundig Ingenieur. Hij vertrok naar Geneve voor een baan bij Dupont. In de jaren 80 bekleedde Jan een diplomatieke functie op het Nederlandse Consulaat in New York, waar hij namens Nederland bedrijven adviseerde om in Nederland een vestiging te openen. Daarna bekleedde Jan directiefuncties bij bedrijven in Zwitserland, Belgie en Nederland. Als bedenker en uitvoerder is Jan betrokken geweest bij het opzetten van de allereerste onbemande tankstations.

De laatste jaren woonde Jan, samen met Louise in Naarden-Vesting. In het najaar 2017 werden er vlekken geconstateerd op zijn longen. In februari bleek dat het ongeneeslijk was. Jan onderging zijn lot met grote dapperheid, maar moest uiteindelijk de strijd opgeven. Het overlijdensbericht van de familie vindt u hier.

Gedurende vele jaren was Jan een trouw bezoeker van het Korpsdiner. Op 3 maart was hij nog aanwezig op de 225e Jaardag. Verder was Jan een gewaardeerd lid van de KVNRO en van de VOA, afdeling NH/Utrecht Jan maakte deel uit van de groep reserveofficieren lichting 65-6 en 66-1, die dienden bij het KRA op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In die tijd is een hechte, levenslange vriendschapsband ontstaan. Jan was vrolijke en ook serieuze vriend, met een zuiver moreel kompas. Eerder moesten wij al afscheid nemen van Chris Sanders en Dick Schimmel. Nu helaas ook van Jan.

Onze rijen sluiten zich opnieuw, nu om Louise en hun twee dochters.

Simon van den Berg, Hans ten Cate, Fred Godthelp, Roel Hindriks, (en postuum) Chris Sanders en Dick Schimmel, reserveofficieren der Rijdende Artillerie.  1 reactie

1. Claire van, Nederland   
Ontzettend veel dank voor dit mooie I.M. Wij missen hem vreselijk...
Gepost op 29-08-2018, 17:46Reageer

NaamVerplicht veld:
Woonplaats:
Homepage:
EmailVerplicht veld:
BerichtVerplicht veld: